Yianniksen grilli kotona



Pääsiäissunnuntai on suurta juhlaa Kreikassa. Grilleissä ja avotulilla grillataan kokonaisia vuohia ja lampaita. Kaksi vuotta sitten saimme kokea tämän ja olin itse vääntämässä kammen kanssa kokonaista lammasvarrasta Nikoksen oliivilehdossa Rizan kylän lähellä Kreetalla. Aivan upea elämys.Tänä vuonna on ollut sen verran kuivaa ja lisäksi sunnuntaiksi luvattiin jonkun verran tuulia että emme uskaltaneet ottaa riskiä. 

Andreas haki meidät aamulla ja mentiin Yianniksen luo jossa hän oli juuri lopettelemassa grillausta kotonaan. Eikun eväät kasseihin ja Nikoksen tuttuun oliivilehtoon piknikille. Mukaan tulivat myös Yianniksen tuttavapariskunta. Aina on mukava tavata uusia ihmisiä, varsinkin mukavia sellaisia kuten he. 

Vajaan puolen tunnin ajomatkan jälkeen oltiin perillä jossa Nikos jo odotteli muutaman ystävänsä kanssa. Kamat ulos autosta ja piknikkiä pystyyn. Nälkähän tässä jo oli. Kokoretsillä (sisälmyksiä vartaassa) aloiteltiin, minäkin maistelin vaikken mikään suuri kokoretsin ystävä olekaan. Mutta aina pitää maistaa ja opetella uusia makuja. Tarjolla oli lisäksi κοτόπουλο και αρνί στι σχάρας,  κατσίκα κατσαρόλες, σαλάτα, πίτα και ψωμί.  Grillattua kanaa ja lammasta, vuohta padassa, salaattia,Riikkan tekemää  suppilovahveropiirasta ja leipää. Palanpainikkeeksi Nikoksen tekemää viiniä ja rakia. Katseltiin ensin Nikoksen kanisterista kaatamaa viiniä jossa oli Lidlin iso W5 tarra että mitähän pesuainetta tuolla on ollut. Mutta kun katselimme tarkemmin huomasimme että kanisterissa oli ollut tislattua vettä, akkuihin ja silitysrautoihin sopivaa. Joten viini on varmasti sen puoleen juotavaa. Ja hyvää olikin. 

Ruoka oli todella hyvää ja maistuvaa raittiissa ulkoilmassa ja upeissa maisemissa. Puhumattakaan ystäviemme, mainioiden musikanttien esittämistä lauluista. Andreas soitti kitaraa, Yiannis haitaria, Kenneth rumpua sekä Nikos ja eräs toinen kaveri bouzokia. Aivan mahtava elämys.

Ranskalainen rouva joka on naimisissa kreetalaisen kanssa ja asunut pitkään Kreetalla tarjoili musmulapiirakkaa. Hedelmä(Japaninmispeli eli nispero), tarkistettu googlen ihmeellisestä maailmasta,  on todella hyvän makuinen ja piirakka erinomaista. Hän valitteli ettei Kreetalla tehdä eikä syödä hedelmäpiiraita kun taas heillä Ranskassa niitä syödään paljon. Kreetalla kyllä käytetään esim appelsiinia ja sitruunaa leivonnaisissa mutta ei palasina kuten esim meikäläisissä omena tms piirakoissa. 

Rinteessä korkeuserot ovat haasteellisia vaikkei se kuvassa juuri näy
Nikoksen tekemää viiniä

Kylä maistuu

Nikos oikealla ja hänen ystävänsä soittivat bouzukia
Ei huonoissa maisemissa syöty ja juhlittu pääsiäistä


Iltapäivän tullessa ilma viileni ja Nikos pyysi meitä kotiinsa kahville, ilta oli kuitenkin vielä nuori. Tarjolla oli καφέ ελληνικός, κρασί και ρακί. Kreikkalaista kahvia, viiniä ja rakia. Muusikot jatkoivat lämpimissä sisätiloissa musisointia ja muut nauttivat sulosoinnuista. Πολι ωραία,  todella upeeta.

Nikoksen kotona

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makujen maailma

Unelmakotia hakemassa

Tästä se taas lähtee