Καλό Πάσχα, hyvää pääsiäistä

 

Pääsiäistä vietetään Kreikassa tänä viikonloppuna. Tässä pääkirkolta tuleva kulkue Ierapetrassa Kreetalla. 

Kreikassa on pääsiäinen myöhään, vasta vapun jälkeen tänä vuonna. Kreikassa suurin osa ihmisistä noudattaa paastoa ennen pääsiäistä, varsinkin viimeisellä viikolla ennen suurta juhlaa. Normaalisti vappua vietetään grillaillen lihaa joten tänä vuonna vappu siirrettiin pääsiäisen jälkeiseksi tiistaiksi jotta vappua voidaan juhlia normaalein rituaalein. Huomenna sunnuntaina on pääjuhla jolloin kokonnutaan yhteen syömään hyvin perheen, suvun ja ystävien kesken. 

Eilen oli μεγάλη Παρασκευή eli piktäperjantai jota olimme seuraamassa Lissun ja Giorgioksen kanssa keskustassa. Kaikista kuudesta kirkosta lähtivät kulkueet kohti keskustaa jossa piispa piti puheen. Puheen jälkeen kulkueet jatkoivat matkaansa takaisin kirkolleen ja tuhannet tapahtumaa seuranneet ihmiset tunkeutuivat tavernoihin juhlaa viettämään. Ilman pöytävarausta oli turha kuvitella pääsevänsä syömään.





Tämän saimme kokea itsekin kun lähdimme hakemaan ruokapaikkaa. Kadun viimeisestä ouzeri Ελβετία saimme viimeisen vapaan pöydän. Melkoista vilskettä ja sählinkiä täyteen ahdetussa ouzerissa mutta lopulta muutamien piiiitkien mutkien kautta kaikki saivat syötävää ja juotavaa eteensä ja pääsivät kylläisinä unten maille. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makujen maailma

Unelmakotia hakemassa

Tästä se taas lähtee