Makujen maailma

Olemme reissanneet siellä täällä noin 80 kertaa josta suurin osa, noin 60, Kreikassa. Alussa ruokasuosikkejamme olivat gyrokset, souvlakit, kreikkalaiset salaatit, stifadot ym tunnetuimmat kreikkalaiset herkut. Todella hyviähän ne ovat, syömme niitä edelleen silloin tällöin. 

Aikojen myötä makumme on muuttunut ja halumme tutustua perinteiseen kreikkalaiseen ja tällä hetkellä varsinkin kreetalaiseen keittiöön entistä enemmän. Haluamme kokea jotain muutakin kuin pelkästään tavernoiden listoilla olevia ruokia. Täällä Ierapetrassa ollessamme olemme oppineet että useimmat tavernat tekevät omia päivän spesiaaliannoksiaan joka päivälle. Suurimmaksi osaksi paikallisille jotka osaavat niitä pyytää. Mutta toki myös meille turisteille jotka ovat oppineet niitä pyytämään ja syömään. 

Kaikki sai alkunsa oikeastaan Pargasta ja taverna Bacchoksesta ja sen omistajasta Lefteriksesta joka myös nimellä Telis tunnetaan. Muutamia kertoja käytyämme hän pyysi meitä kääntämään ruokalistan Suomeksi. Kieltäydyimme ehdottomasti mutta kun hän esitti asian meille näin; ajatelkaa niitä suomalaisia jotka eivät osaa Kreikkaa eivätkä Englantia, varsinkaan vanhemmat ihmiset(toim huom; nämä ovat Teliksen sanat, eivät meidän). No tuumasta toimeen. Istuimme parin päivän aikana(muutaman tunnin yhteensä) tavernassa ja käänsimme listaa. Joitakin ruokalajeja emme osanneet kääntää mielestämme kuvaamaan annosta oikein joten kysyimme Telikseltä apua. Joka kerta hän toi annoksen eteemme jotta voimme nähdä ja maistaa sitä. Taas päästiin eteenpäin. Riikka pääsi myös keittiöön valmistamaan joitakin annoksia kuten γεμιστά, κλεφτικο και μουσσακα. Τäytettyjä tomaatteja, leivinpaperiin käärittyjä lihanyyttejä eli rosvopaistia sekä moussakaa iltaa varten pääkokin kanssa. 

Jälleen  lisää Kreikan mauista opimme Lesvoksen saarella; tavernassa söimme briamia joka oli taivaallisen hyvää. Nuolimme lautasen puhtaaksi ja päätimme että tänne tullaan uudestaankin syömään sama annos.  Tilatessamme annoksen tarjoilija sanoi että teillä kävikin tuuri, briam on juuri valmistunut. Pettymyksemme oli valtava kun maistoimme annosta. Siinä ei varsinaisesti ollut mitään vikaa mutta silloin tajusimme että edellisellä kerralla syömämme briam oli pitkään muhinut ja maut olivat tiivistyneet ja karamellisoituneet loistavaksi makujen sinfoniaksi. Tuoreesta briamista näitä loistavia makuja ei löytynyt vaikka se hyvää olikin.

Sama toistui myöhemmin Thassoksen saarella. Menimme pienessä kylässä tavernaan ja tilasimme kasvislautasen. Miltei tappelimme kumpi saisi nuolla lautasen puhtaaksi. Seuraavana vuonna suunnistimme samaan tavernaan vesi kielellä. Tilasimme saman annoksen mutta jälleen kerran pettymys, annos oli hyvä mutta ei loistava kuten viime kerralla. 

Olemme huomanneet että monet kyselevät somessa suosituksia tavernoista joihin mennä. Edellä mainituista syistä on todella vaikea suositella jotain tiettyä ruokaa tai tavernaa. Ensinnäkin makuja on monia, kokit vaihtuvat, omistajat vaihtuvat kuten myös ruoan tuoreus. Joidenkin mielestä tuore on aina parempaa joidenkin mielestä taas tiivistyneet maut antavat ruoalle enemmän ulottuvuutta ja makua. Myöskin jokaisen makutottumukset vaihtelevat, joku haluaa mietoa ruokaa joku täyteläistä ja voimakkaan makuista. Joku voi ottaa liharuoan tavernassa ja suositella sitä ystävälleen joka ottaa samassa tavernassa kala-annoksen joka taas ei välttämättä ole hyvä. 

Tänään söimme lounaaksi λαχανοδολμαδεσ,  φακεσ και φασολάκια με πατάτες.  Kaalikääryleitä, linssikeittoa(pienistä vihreistä linsseistä) sekä vihreitä papuja perunoiden kera. Erittäin hyviä makuja. Uskoakseni kaikki olivat tänään tehtyjä koska eilen ei ollut saatavilla ja sunnuntaisin taverna Napoleon on suljettu. Joten hyviä makuja saa varmasti myös juuri tehdyistä ruoista, kaikki on kokista kiinni tai paremminkin ehkä maustamisesta. 

kanaa perunoilla
juustosaganaki 
jättipavut
sardiineja grillattuna
kesäkurpitsapihvit
horttaa
paistettua munakoisoa, viininlehtikääryleet sekä tsipoura- kala
katutaidetta

vihreitä papuja perunoiden kera
linssikeitto






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tästä se taas lähtee

Unelmakotia hakemassa