Taas on kierrelty pitkin Ierapetran katuja ja kujia. Aina silloin tälloin löytyy jotain uutta nähtävää ja koettavaa. Paljon on talojen alakerroissa tyhjinä olevia entisiä liiketiloja. Väkisinkin sitä välillä miettii että mitähän tuollakin on mahdettu myydä tai tehdä. Osassa on vielä kyltit tallella joten niistä kyllä tiedetään mitä alaa ovat edustaneet.

Samoin on todella paljon selkeästi asumattomia taloja ja asuntoja siellä täällä. Kuten monissa kaupungeissa myös Ierapetrassa on pulaa asunnoista. Osasyyllisiä ovat ne jotka antavat jostain syystä talojen rapistua ja lahota paikallaan kuin yrittää myydä ne edes jollain hinnalla. Paikallisten kertoman mukaan ainakin osassa on mukana perintöriitoja, joskus joku kaukainenkin serkku saattaa torpata talon myynnin vedoten tunnesiteisiin tms. Samoin jonkunnäköinen byrokratia saattaa estää myymisen, olemme kuulleet jopa yli vuoden mittaisesta paperisodasta kaupan sopimisen jälkeen.

Niin tai näin suuri osasyyllinen on myös airbnb toiminta. Monet omistajat haluavat vuokrata asuntoaan airbnbn kautta vaikka vain muutamaksi päiväksi kuukaudessa saaden siitä paremmat vuokratulot kuin vakituisen vuokralaisen myötä. Esim Ierapetrassa voi saada vuokrakämpän alkaen noin 300-350€/kuukausi, ehkä jopa alle tämän summan. Useamman kerran tarkastelleena airbnb asuntoja joiden hinnat alkavat 35€/vuorokausi jo reilun viikon vuokrahinnalla saa saman tuoton. Eikä ole hirveän paljon pelkoa huonoista vuokralaisista jotka saattavat rikkoa asuntoa tai siitä että tulot jäävät saamatta kun vuokra maksetaan etukäteen. 

Airbnb oli aikanaan hyvä keksintö kun se pitäytyi ideologiassaan eli saatiin vuokrata toisten ihmisten omia asuntoja kun he olivat jossain muualla samaan aikaan.  Nyt airbnb toiminta on todella raakaa ja kannattavaa bisnestä jonka vuoksi monet ihmiset joutuvat kärsimään asunnottomuudesta.  Raha on aina kaiken pahan alku, tai ehkei kuitenkaan raha vaan rahan ahneet ihmiset. 

Lähdön hetkellä yksikään ihminen ei saa mukaansa yhtään euroa tuonpuoleiseen elämään. En tiedä tarvitaanko siellä niitä kun en ole käynyt mutta näin itse uskon. Joten nyt kaikki rahan ahneet ihmiset lopettakaa rahan kerääminen ja antakaa hyvän kiertää.

Samaten ollaan pohdittu tätä sanontaa "Välimeren ruokavalio". Tämä ruokavalio josta puhutaan oli valloillaan joskus viime vuosituhannen alussa ja puolenvälin paikkeilla. Sen jälkeen turismin myötä sekä myös länsimaailman ruokavalion rantauduttua tänne käsite on unohtunut. Aikaisemmin kasviksia ja palkokasveja syötiin päivittäin, kalaa ja mereneläviä silloin tälloin ja lihaa ehkä kerran viikossa. Olemme aikaisemmilla reissuilla sekä myös täällä Ierapetran seudulla havainneet että kotiruokana on harvoin paljon vihanneksia jos lainkaan(tämä perustuu omiin käynteihimme paikallisten kodeissa). Tavernoissa on todella vaikeaa löytää kasvisruokia, siis perinteisiä kreetalaisia tai kreikkalaisia kasvisruokia. Listat ovat hyvin lihavoittoisia, lautasella muutama ranskalainen ja ehkä tomaatinsiivu. Kalaa ja mereneläviä onneksi saa melko hyvin mikä on hyvä asia. Kasviksia saa oikeastaan vain uppopaistettuna, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Täytetyt tomaatit ovat varmaan ikoninen kasvisruoka Kreikassa mutta niidenkin sisältö on pelkkää riisiä. Olemme saaneet todella maukkaita täytettyjä tomaatteja, maku ei ole ongelma vaan se että olisi hienoa saada maistaa perinteistä Kreetalaista ruokaa. Eräänä positiivisen piirteenä mainittakoon että kreetalaiset perunat eli ranskalaiset ovat useimmissa paikoissa itse tehtyjä eikä teollisia tuotteita.

Niin se maailma muuttuu ja osa meistä sen mukana, itse yritämme pyristellä vastaan mutta katsotaan miten käy. 

Hyvää ruokaa olemme saaneet sekä kodeissa että tavernoissa, monissa tavernoissa tehdään joitakin perinteisiä ruokia paikallisia varten joita ei ole listoilla. Turisteille niitä ei mainosteta juurikaan, pitää itse kysyä päivän spesiaaliruokia. Aina löytyy jotain makuhermoja helliviä annoksia.

Asuinpaikkamme naapurustoa



Coffee shopin "grillimestari"
Ristiäiset naapuri kirkossa



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makujen maailma

Tästä se taas lähtee

Unelmakotia hakemassa